Retkeilemään linnoituksille
Helsingin maa- ja merilinnoitus tarjoaa mainioita sunnuntaipäivän kävelyretkikohteita. Jotkut linnoituksista sijaitsevat aivan kantakaupungin tuntumassa, mutta menemällä keskustasta hieman kauemmaksi löytyy suurempia linnoituskohteita, jotka tarjoavat historiallisten elämysten lisäksi vielä kappaleen luonnonrauhaa. Kaikki linnoitusalueet meririntamaa lukuun ottamatta ovat joukkoliikenneyhteyksien päässä, mutta parhaiten maarintaman kohteille pääsee polkupyörällä.
Alla olevasta listasta löydät retkiohjeita muutamille erilaisille linnoitusalueille. Paras aika linnoituksiin tutustumiseen on kevät. Silloin maasto on vielä läpinäkyvää ja aluskasvillisuus on matalaa. Kesällä ja alkusyksystä kasvisto onkin sitten jo aivan toisennäköistä. Loppusyksystä ovat maisemat jälleen avarampia, mutta märät lehdet tekevät kalliot usein liukkaiksi.
Eväsretki linnoituksille. Valokuva on Leppävaarasta vuoden 1918 paikkeilta (Kuva: Espoon kaupunginmuseo).Liikkuessasi linnoituksilla kannattaa pitää mielessä muutamia asioita:
- Linnoituslaitteet ovat muinaismuistolain alaisia rauhoitettuja kohteita. Tyydy vain katselemaan ja valokuvaamaan kohteita. Älä tongi tai kaivele niitä. Haudoista ei löydy tykinkuulia tai muita "aarteita".
- Eroosio vaurioittaa linnoituksia vähitellen. Yritä liikkua linnoituksilla niin ettet edesauta rakenteiden kulumista. Vältä kävelemistä hiekasta kasattujen rakenteiden päällä tai kiipeilyä hiekkavallien reunoja pitkin. Älä koskaan pyöräile linnoitusten päällä vaikka jotkut polut tarjoaisivatkin jännittäviä maastoajoelämyksiä.
- Linnoitusalueella kasvaa harvinaisia kasvilajeja. Älä revi tai tallo aluskasvillisuutta vaikka se saattaakin häiritä betonirakenteiden erottumista valokuvatessa. Katso muutenkin mihin astut - nokkonen kasvaa linnoituksissa ällistyttävän reheväksi. Joissakin paikoissa kasvaa myös myrkyllistä jättiläisukonputkea, joka saattaa aiheuttaa paljasta ihoa koskettaessaan vaikeasti parantuvia iho-oireita.
- Kunnioita yksityisyyttä. Joskus linnoituslaitteet saattavat sijaita yksityisellä tontilla tai aivan tonttirajan tuntumassa - huomaavainen käytös on muutenkin paikallaan luonnossa liikkuessa.
- Yhdyshaudat ovat välillä syviä. Varo niiden yli hyppäämistä, koska haudan reunat saattavat olla pettäviä. Luoliin johtavat rotkot voivat olla toistakymmentä metriä syviä ja pystysuorat seinämät alkavat aivan yllättäen tasaisen kalliolaen reunalta. Liikut omalla vastuullasi - kaikkia vaaranpaikkoja ei ole aina aidattu. Käytä tervettä järkeä. Luolien tai suojahuoneiden sisäkatoista voi irrota kiviä tai betonilohkareita. Jotkut louhikot ovat käärmeiden asuinpaikkoja.
- Ota linnoitusretkelle mukaan kunnon jalkineet, taskulamppu, kamera, jonkinlainen kartta ja tärkeimpänä kaikista - eväät. Mikään ei voita pientä evästaukoa taisteluhaudan reunalla istuen. Roskat viet tietysti mukanasi poistuessasi linnoitusalueelta.
Retkikohteet:
Tukikohta II, Mellunmäki - Länsimäki - hyväkuntoisia taisteluhautoja ja piikkilankaesteitä
Tukikohta XXIII, Pirkkola - Maununneva - tykkipatteri, luola, laajat piikkilankaesteet, kaponieeri
Skatanniemen tykkipatteri - ainoa helposti saavutettava meririntaman ulommaisen linjan patteri
© 2000