Retkikohde: 

Skatanniemen tykkipatteri

Reitin pituus:    Uutelantien bussipysäkiltä patterille n. 2 km
Maasto:           helppokulkuista
Kulkuyhteys:    keskustasta metro Vuosaareen (20 min)  ja sieltä bussi 90A Uutelantielle (5 min)
Puh.luettelon 
karttaruutu:      24 (76 65)

Vuosaaren Skatanniemen tykkipatteri on ainoa meririntaman ulommaisen linjan patteri, johon pystyy tutustumaan helposti. Muut patterit sijaitsevat sotilasalueilla sekä Harmajan saarella, jossa toimii luotsiasema. Skatanniemi sijaitsee kaupungin äärimmäisillä rajamailla. Kävelymatkaa bussipysäkiltä patterille kertyy noin kaksi kilometriä, joten kohteen saavuttaa helpommin polkupyörällä. Jos liikut autolla, niin kiinnitä huomiota Uutelan alueen teihin, joista osa on yksityisiä. 

Skatanniemen kärki työntyy karuna aivan avomeren tuntumaan ja tarjoaa komeat näköalat. Patterilta johtaa kapeneva tie kohti niemen kärkeä. Se muuttuu lopulta poluksi, jonka kapein kohta on noin metrin levyinen, puristuen kahden tonttialueen väliin. Niemen uloin kärki on kuitenkin Helsingin kaupungin omistamaa aluetta, jossa saa liikkua.

Skatanniemen betonipatteri on rakentaminen on aloitettu ilmeisesti v.1916. Sen aseistuksena on ollut neljä 152 mm:n 45 kaliiperin Canet-rannikkotykkiä. Patterin rakentamisen aikana on tähtäysalalta kaadettu puut pois, mutta metsä ympäröi nykyään patteria sankkana. Patterille johtaa mukulakivetty yhdystie. Kellaritilojen katoista on räjäytetty teräspalkit irti, jolloin seinätkin ovat vaurioituneet, mutta betonikatto on kestänyt. 

Tykkiasema, Vuo 152
Skatanniemen patteri, edessä tykinperusta, taustalla oikealla ampumatarvikekomero ja keskellä pienet ammuskellarin luukut. Vasemmalla sisäänkäynti suojatiloihin. (1998)

Tästä löydät tulostettavat retkiohjeet Skatanniemen patterille.

 

Retkikohteet -  Aloitussivu


© 2000