Retkikohde: 

Tukikohta XXIII, Pirkkola - Maununneva

Reitin pituus:    koko reitti n. 4,5 km (bussin 62 päätepysäkiltä)
Maasto:           suurimmaksi osaksi helppokulkuista jotkut kohteet vaikeakulkuisia
Kulkuyhteys:    bussi 62 Rautatientorilta päätepysäkille Pirkkolan urheilupuistoon 25 min.
Puh.luettelon 
karttaruutu:      31 (80 50)

Reitti sopii hyvin polkupyörällä kierrettäväksi, koska se sijaitsee Keskuspuiston alueella ja sinne johtaa hyvä pyörätieverkosto. Huomaa kuitenkin ,että Pirkkolan Urheilupuiston alueella kulkee myös reittejä joissa polkupyörällä ajo on kielletty. Alueelle pääsee myös helposti bussilla. Jos kuitenkin lähdet retkelle autolla on paras paikka pysäköintiin Pirkkolan uimahallin parkkipaikka. Koko reitin kiertämiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. 

Tukikohdan Nurmijärventien länsipuolella sijaitsevat kohteet ovat jääneet kerrostaloalueiden alle . Kannelmäen Maxi-marketin takana sijaitseva kohde XXIII:4 on kylläkin jäljellä, mutta on niin laaja ettei siihen kenties kannata tutustua tämän reitin yhteydessä. Pirkkolan urheilupuiston eteläosassa sijainneet kohteet ovat jääneet uima- ja jäähallin rakennusten ja pihamaan alle.

Pirkkolan alueen linnoitukset on rakennettu vuosina 1915-1917. Parhaimmassa kunnossa olevia hautoja ja tuliasemia löytää kohteesta XXIII:2. Myös tykkipatteri 91 antaa kohtalaisen hyvän käsityksen siitä minkä kokoinen tavallinen keskivertopatteri on linnoitusalueella ollut. Patterin hirsirakenteet ovat vuosien varrella kadonneet ja jäljellä on maatuneita kumpuja ja kuoppia. Kesäaikaan patterin alueella kasvava vesakko vaikeuttaa näkemistä ja kulkemista.

XXIII:2
Taisteluhautaa ja suojahuone kohteessa XXIII:2. (1998)

Reitin pohjoiskärjessä kohteessa XXIII:1 sijaitsee suurikokoinen betoninen kaponieeri eli sivustatuliasema. Sen katosta on räjäytetty teräspalkit irti, mutta massiivinen kaksi metriä paksu betonikatto on kestänyt vaikka bunkkerin seinät ovat vaurioituneet pahoin. Rakenne on ainoa laatuaan koko linnoitusalueella. Maasto on kaponieerin alueella hieman vaikeakulkuisempaa.

Pirkkolan Urheilupuiston alueella sijaitsevat linnoitukset edustavat rakenteeltaan ja kunnoltaan keskivertoa Helsingin maalinnoituksen laitteissa. Tuliasemat ja suojahuoneet on räjäytetty ja hautoja on myös siellä täällä täytetty. Kohteessa XXIII:9 on luola, johon pääsee myös sisälle. Puiston pohjoisosassa kulkee laaja lähes yhtenäinen piikkilankaesteen vallitus. Sitä löytyy alueelta yhteensä n.800 metriä ja on todennäköisesti yksi suurimmista linnoitusalueella säilyneistä estekokonaisuuksista.

Luolan sisäänkäynti
Luolaan johtaa leveä betonihauta, kohde XXIII:9. (1998)             

Tästä löydät tulostettavat ohjeet reitille tukikohta XXIII:ssa.

 

Retkikohteet -  Aloitussivu


© 2000