Patolan patteri

Kohteen numero: Pat I, luola löytyy myös numerolla XXI:7

Näytä kartta

Sijainti: Helsinki, Patola, keskellä Kustaankartanon vanhainkotialueen puistoa

Kiinteistökartan ruutu: G 6 t 1

Puhelinluettelon karttaruutu: 25 (79 52)

Ympäristö: kuoppa pihamaalla, luola jyrkän kallion juurella

Inventoitu:  31.3.1997 ja 9.5.1998 John Lagerstedt ja Markku Saari

Patolan patterin pohjapiirros

Mahdollinen kaksitykkinen tykkipatteri.

Vanhainkodin puistossa oleva pyöreä kuoppa, jonka halkaisija on n. 25 m. Kuoppaa käytetään koristelammikkona ja se on täynnä vettä. Mäen alapuolella on kallioon louhittu luola. Sen rakenteita ja sisäänkäynnin kalliorotkoa on myöhemmin muutettu. Nykyisin rotkossa on kahden tunnelin lukitut sisäänkäynnit.

Vanhassa 1930-luvun kartassa on kalliolle merkitty itä - länsi suunnassa kaksi pyöreätä kuoppaa. Nykyisin jäljellä olevan kuopan reunasta 35 m itään löytyy matala soikeahko painanne, jonka koko on n. 20 x 30 m. Kummatkin kuopat ovat olleet jo 1930-luvulla veden täyttämiä.

Kuoppien koko sekä sijainti toisiinsa ja luolaan nähden viittaavat samantapaiseen järeään tykkipatteriin kuin Munkkiniemessä. Kuoppien alkuperäisestä käytöstä tykkiasemina löytyy maininta Maununneva, kaupunginosa Keskuspuiston kainalossa kirjasta: "Kesäisin nuoret kävivät uimassa Tuusulantien toisella puolella nykyisen Kustaankartanon alueella olevassa 'montussa', jonka muodosti kaksi kalliolle tykkien alustaksi kaivettua kuoppaa. Vettä niissä oli 4-5 metrin syvyydeltä. Vesi kuopissa oli puhdasta. Kuopat lienevät vieläkin jäljellä." Kohde sijoittuu myös sopivalle linjalle ja etäisyydelle Haagan ja Koskelan kohteisiin nähden.

 

AloitussivuUusia kohteita-sivu  

Järeät tykkipatterit

Munkkiniemi - Haaga  - Koskela

 


© 2000