Skatanniemen patteri - Vuosaari

Reitin pituus:    Uutelantien bussipysäkiltä patterille n. 2 km
Maasto:           helppokulkuista
Kulkuyhteys:    keskustasta metro Vuosaareen (20 min)  ja sieltä bussi 90A Uutelantielle (5 min)
Puh.luettelon 
karttaruutu:      24 (76 65)


Lähin bussipysäkki sijaitsee Uutelantiellä, kävelymatkaa patterille kertyy noin kaksi kilometriä. Patterin läpi kulkeva tie jatkuu polkuna Skatanniemen kärkeen, josta aukeaa merelliset näköalat.


Skatanniemen patteri kuului Krepost Sveaborgin meririntamaan. Rakentamisajankohdaksi on arveltu vuotta 1916. Patterin aseistuksena oli neljä 152 mm:n 45 kaliiperin Canet-rannikkokanuunaa, joiden pääampumasuuntima on ollut kaakkoon. Tykkien kantama oli n. 13 km. Patterin rintasuoja jakaantuu kahteen osaan. Kummassakin osassa on omat suojatilansa miehistölle sekä ammusvarastot. Katot on aikanaan tuettu teräspalkeilla, jotka on myöhemmin räjäytetty irti romurautana. Samoin muutkin metalliset rakenteet on poistettu, esimerkiksi ovet ja tykeille ammuskellareista johtavat ammusluukut.

Jokaisessa tykkiasemassa on ampumatarvikekomerot, jossa on säilytetty ammuksia ensimmäisiä laukauksia varten. Myös ampumatarvikekomeroiden katoista on poistettu teräspalkistot. Patterin lounaisosan taustalla on vanhoja sementtitynnyreiden ja epämääräisten rakenteiden jäännöksiä. Patterin koilliskärjen takaa löytyy valtavia kivikasoja - louhintajätettä rakennustyömaalta.


© 2000 Krepost Sveaborg - Helsingin maa- ja merilinnoitus ensimmäisen maailmansodan aikana
www.novision.fi/viapori