Tähystys- ja kivääriasemat

Linnoitetulta mäenrinteiltä oli tärkeää pystyä tähystämään puolustettavaa linjaa myös vihollisen tykkitulen aikana. Tähystyspisteet rakennettiin katetuiksi asemiksi. Pohjapinta-ala vaihtelee, mutta asemat olivat pienikokoisia, noin 1 - 2 m2. Rakennusmateriaaleina käytettiin aluksi kiveä ja lopuksi ainoastaan betonia. Maalinnoituksen maastotutkimuksien yhteydessä on eri malliset asemat nimetty kirjaimilla. Pohjapiirrokseltaan nelikulmaista laitetta kutsutaan B-tyypin asemaksi. C-tyypin asema on pohjamuodoltaan nelikulmio, jonka rintamapuolen seinä on kaareva.

B-tyypin asema XXIII:2              C-tyypin asema II:8
B ja C -tyypin kivääri- / tähystysasemat. Neliskulmainen B-tyypin asema Maununnevalla kohteessa XXIII:2 (1998). C-tyypin asemassa mutkitettu sisäänkäynti, Länsimäki, kohde II:8. (1999)

Vaikka tähystysasemien sisätilat ovat pienet, niiden ulkomitat ovat huomattavasti suuremmat vahvojen kattojen ja seinien takia. Betonikatto tuettiin usein teräskiskoilla. Tähystysaukot ovat pienikokoisia. Betonirakenteissa olevan ampumasektorin aukon perälle asennettiin teräspalkki, johon oli leikattu n. 2 x 15 cm kokoinen reikä. Reikä voitiin sulkea palkin kylkeä pitkin liukuvalla luukulla. Joissakin tapauksissa pienen tähystysluukun tilalla on suurempi aukko niin, että asemasta on voitu ampua kiväärillä.

Tähystysaukko II:8
Tähystysaukko teräspalkissa. Luukku on hieman vaurioitunut. Länsimäki, kohde II:8. (1999)

B-tyypin asemassa on takaseinällä oviaukko, missä on todennäköisesti ollut yksinkertainen puuovi. C-tyypin asemien oviaukot vaihtelevat huomattavasti. Asema saattaa olla pelkkä kaareva syvennys haudan seinässä tai kookas yksittäinen laite, jonka sisäänkäynti on betoniseinillä mutkitettu niin, ettei haudassa räjähtävän kranaatin sirpaleet ja räjähdyspaine tunkeudu asemaan.

Pieniä tähystysasemia löytyy joka puolelta maalinnoitusta. Selkeästi kivääriasemiksi rakennettuja laitteita on vähemmän. Suurin osa katetuista asemista on tuhottu, mutta ehjiäkin on vielä jäljellä. Katettuja B-tyypin asemia on jäljellä neljä. Kaksi sijaitsee Tuomarinkylän kartanossa kohteessa XV:1. Toiset kaksi Länsi-Pakilassa, kohteessa XVII:13. Ehjiä katettuja C-tyypin asemia on jäljellä viisi. Yksi sijaitsee Mäkkylässä kohteessa XXVIII:8 ja loput neljä Toppelundissa kohteissa XXXIV:12 ja 13.

Ehjä B-tyypin asema XVII:13       ehjä C-tyypin asema XXVIII:8
Ehyt B-tyypin asema Länsi-Pakilassa, kohteessa XVII:13 (1998) ja ehjä C-tyypin asema Mäkkylässä, kohde XXVIII:8. (1984)

 

Edellinen sivu - Aloitussivu - Tuli- ja tähystysasemat sivu - Maarintamasivu - Seuraava sivu


© 2000